1 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
200g masła
1/2 l śmietany 36%
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
4 łyżki rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
jabłka
rodzynki (opcjonalnie)
płatki migdałowe
Mąkę, proszek, jajko, cukier i margarynę zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, wydrążyć nasiona. Ciasto rozwałkować, wylepić formę (brzegi też), ułożyć jabłka z rodzynkami (jedno przy drugim, gęsto).
Budyń rozmieszać w 1/3 śmietany, resztę zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym oraz łyżką margaryny. Wlać budyń i rum, zagotować i wyłożyć na jabłka. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec 60-70 min w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz