piątek, 10 września 2021

cukinia z zpapryką w sosie pomidorowo-cebulowym

 


Cukinia w tym roku obrodziła, mam już bigos z cukinii, była już cukinia faszerowana mięsem mielonym, sałatka z cukinii, więc trzeba zrobić coś na zimę, kiedy będę tęsknić za cukinią;D

Porcja na 3 słoiki 500ml 
(przepis autorski)
 
800g cukinii
800g pomidorów
150g papryczki czerwonej
150g papryczki zielonej
2 duże cebule (ok 300g)
4 ząbki czosnku
1 papryczka pepperoni czerwona (30g)
100ml oliwy
100ml octu jabłkowego
100ml wody 
 Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy wzdłuż w paski a następnie w poprzek w 5cm kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy na pół a następnie w talarki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory drobno siekamy. Papryczki pozbawiamy nasion i kroimy w krążki. Pepperoni blendujemy na papkę. Możemy to zrobić z odrobiną oliwy, będzie łatwiej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy papryczki. Gdy papryczki zeszklą się, dodajemy pepperoni, czosnek, pomidory i ocet jabłkowy. Dusimy 10 minut. 

 

Dodajemy cukinię, podlewamy wodą  i dusimy do momentu aż cukinia zacznie się delikatnie szklić (jakieś 5 minut), uważamy  żeby się nie rozgotowała.

Gotowe.

Uwagi:

1.Cukinię możemy zakonserwować- gorącą przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 min.Dłuższe gotowanie byłoby ryzykowne- nasza cukinia mogłaby się rozgotować.

2. Odgrzewając zawartość słoika, możemy dodać ulubione zielone zioła, które ubarwią smak potrawy. W słoiki jednak robię podstawową wersję, potem niech każdy krasi jak chce:) Jak dla mnie ostra papryczka, cebula i czosnek z dodatkiem pomidora daje wystarczającą ucztę smakową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz