Cukinia w tym roku obrodziła, mam już bigos z cukinii, była już cukinia faszerowana mięsem mielonym, sałatka z cukinii, więc trzeba zrobić coś na zimę, kiedy będę tęsknić za cukinią;D
Dodajemy cukinię, podlewamy wodą i dusimy do momentu aż cukinia zacznie się delikatnie szklić (jakieś 5 minut), uważamy żeby się nie rozgotowała.
Gotowe.
Uwagi:
1.Cukinię możemy zakonserwować- gorącą przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10 min.Dłuższe gotowanie byłoby ryzykowne- nasza cukinia mogłaby się rozgotować.
2. Odgrzewając zawartość słoika, możemy dodać ulubione zielone zioła, które ubarwią smak potrawy. W słoiki jednak robię podstawową wersję, potem niech każdy krasi jak chce:) Jak dla mnie ostra papryczka, cebula i czosnek z dodatkiem pomidora daje wystarczającą ucztę smakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz