sobota, 11 września 2021

Babka Janinki


 

 

Mega szybka, nie wymagająca specjalnych umiejętności babka, doskonała do popołudniowej kawy czy też na niespodziewaną wizytę. Jej atutem jest fakt, że długo zachowuje świeżość, choć nawet czerstwa smakuje wykwintnie.

 

250g masła
2 szkl cukru
6 jajek
1 1/2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po całym jajku- powoli, aby masa nie zważyła się. Stopniowo dodajemy obie mąki i olej. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia polewany octem. Ucieramy wszystko na gładką masę i pieczemy 1h w temp. 160 stopni.


Uwagi:

1.Babka jest bardzo słodka. Ja osobiście zmniejszam ilość cukru o pół szklanki- nadal wydaje mi się bardzo słodka, ale ja jestem miłośnikiem ciast deserowych, zatem proponuję najpierw spróbować powyższego przepisu a potem dopiero modyfikować wg swojego gustu:)

2. Jak zawsze w moich przepisach tu też jest masło, ponieważ od wielu lat nie używam  w kuchni margaryny uznając ją za sztuczny i niezdrowy wytwór. Jak już jeść niezdrowe słodkie, to chociaż na zdrowych składnikach;D Oczywiście można tą ilość masła zastąpić margaryną,tak jak jest to w oryginalnym przepisie od Janinki. Dodam jednak, że ciasta na maśle są pulchniejsze i delikatniejsze, ale to też trzeba sobie samemu sprawdzić:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz