niedziela, 24 czerwca 2018
syrop orzechowy do kawy lub zaczyn do likieru
1kg czerwcowych orzechów
2kg cukru
2l wody
cynamon- 5 cm
goździki -4-5szt
ulubiona wódka do likieru
Z wody i cukru, kory i goździków gotujemy gęsty syrop, nie taki "na nitkę", ale wyraźnie gęstniejący. Orzechy kroimy na kawałki i zalewany syropem. Odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie gotujemy całość około 15 minut i odstawiamy kolejne 3 dni i znowu doprowadzamy do zagotowania, ale już nie gotujemy. Następnie odstawiamy całość na 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach zlewamy syrop i mamy gotowy ekstrakt orzechowy do kawy:)
Jeżeli zmieszamy go z wódką w proporcji 1 : 2, potrząśniemy kilkakrotnie zawartość i odstawiamy do przeniknięcia smaków, otrzymamy pyszny słodki likier. Im dłużej postoi, tym będzie smaczniejszy.
Uwagi:
1. Co z orzechami? Są pysznym dodatkiem do deserów.
2. Wódkę można zastąpić jedną częścią spirytusu i dwiema częściami wody- otrzymamy wtedy mniej słodki likier.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz