środa, 1 marca 2017

pieczone ziemniaczki po grecku




Nie jestem amatorem pieczonych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i tego typu rzeczy, ale.... najsmaczniejsze frytki jakie w życiu jadłam kupiłam w małej wiosce rybackiej na południu Krety. Ich tajemnicą, poza gatunkiem ziemniaka był...tłuszcz na którym były smażone! Otóż była to świeża oliwa z oliwek.

Ziemniaki
oliwa z oliwek

sól

Ziemniaki kroimy w plastry, każdy plaster obtaczamy w oliwie jak kotleta w jajku i układamy na blasze. Blachę przykrywamy folią aluminiową (świecącym w dół) i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (czas zależy od gatunku ziemniaka). Po 30 minutach zdejmujemy folię i dajemy podpiec się ziemniaczkom jeszcze około 10 minut- pycha!
Jeżeli dysponujemy ziemniakami do pieczenia, niekonieczna jest folia- będziemy mieli fajne talarkowe frytki. Na talerzu solimy wg uznania, jak tradycyjne frytki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz