czwartek, 2 marca 2017

marchewkowa z curry



2,5l wody
300g łopatki wieprzowej lub piersi kurczaka (jak kto woli)
500g marchwi
1 liść pora
1/4 selera
1 korzeń pietruszki lub pół pęczka natki
2 łyżeczki soli
1 duża cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
1/4 łyżeczki lubczyku

Z powyższych składników gotujemy na małym ogniu rosół- do miękkości mięsa ( drób- 1h, wieprzowina ok 2h). Mięso wyjmujemy i kroimy w kosteczkę a resztę miksujemy. Następnie dodajemy poniższe przyprawy:

1 czubata łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki chilli
sok z 1/2 cytryny .
 Gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z grzankami i pokrojonym w kostkę mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz