sobota, 20 lutego 2016
gęś pieczona podawana z żurawiną
około 1kg piersi gęsiej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 ząbek czosnku
żurawina
Pierś nacieramy przyprawami pozostawiamy w lodówce na 1 a nawet 2 dni- im dłużej, tym smaczniej. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy pierś skórką do góry na 5 minut- aby tłuszczyk podtopił się, rozgrzał i wierzchnia warstwa mięsa przykurczyła się i zamknęła pory, przez co nie będzie wyciekał sok z mięsa. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp 180 stopni przez 1h i 45 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię, by zrumienić skórkę. Podajemy z żurawiną, na którą przepis jest banalnie prosty i znajdziecie tu.
A co jeśli nasza pierś jest większa?
Zasada jest taka: na każdy dodatkowy kilogram mięsa dodajemy 45 minut do czasu pieczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz