środa, 6 stycznia 2016

sernik cytrynowy prostak

Przepis autorski.

Jest to chyba najprostszy sernik jaki znam. Przy tak niskim nakładzie pracy wychodzi naprawdę rewelacyjny. Nie da się go sknocić.


1kg mielonego twarogu (lub z wiaderka jak ktoś woli)
6 jajek
2 budynie waniliowe na 3/4l
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 1/2 cytryny

na spód:
2 paczki zmielonych herbatników
1łyżka masła

polewa:
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka łyżeczek wody

Herbatniki mielimy, dodajemy masło i wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg mielimy, miksujemy z żółtkami i cukrem, dodajemy mleko, sok z cytryn i budynie. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie łopatką z masą. Pieczemy 70 min w temp. 180 stopni.

Polewa: wlewamy sok z cytryny do cukru pudru i mieszamy, dodajemy po 1 łyżce wody i cały czas mieszamy aż uzyskamy odpowiednią konsystencję, czyli gdy lukier będzie wystarczająco rzadki by dał się rozprowadzić po cieście  ale nie za rzadki, by mógł stwardnieć.
Uwaga- uważamy z wodą by nie przesadzić. Jeśli komuś wleje się za dużo, to po prostu niech doda troszkę więcej cukru pudru:) Spokojnie, następnym razem będzie lepiej, nabierzesz wprawy:))

1 komentarz: