sobota, 25 maja 2013

kurczak w sosie cytrusowym






10 szt udźca kurczaka
2 cebule
5 ząbków czosnku
2cm świeżego startego imbiru
sok z 1 cytryny
miąższ z 1 pomarańczy
2 listki curry
1 cm kory cynamonowej
1/4 laski wanilii
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kozieradki
8 ziaren anyżu
3 goździki
sól
1 łyżka masła
2 łyżki białego wina
szczypta gałki muszkatałowej
1 papryczka piri piri
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki wiórków kokosowych

Kurczaka posolić, masło rozpuścić w brytfannie  i smażyć na nim udźce. Cebulę pokroić w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na pozostały tłuszcz i smażyć do uzyskania złocistego koloru. Dodać imbir i jeszcze chwile podsmażyć, wlać wino, sok z cytryny i miąższ z pomarańczy, smażyć jeszcze pół minuty. Po tym czasie dodać trochę wody, listki curry, korę cynamonu, laskę wanilii, nasiona kozieradki, anyż, gałkę muszkatałową, papryczkę piri piri, chilli, i wiórki kokosowe- całość dusić 4 minuty a następnie zmiksować blenderem. Wtedy można układać w sosie udźce, zalewamy wodą tak, by udźce były przykryte i dusimy na małym ogniu do miękkości (ok 40 minut).
Podawać najlepiej z ryżem. Najlepszy smak potrawa uzyskuje po jednym dniu, gdy przejdzie aromatami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz