wtorek, 29 grudnia 2015

śledzie po kaszubsku



Przepis z tej strony

4 filety śledziowe solone
3 cebule
2 ogórki kiszone
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
7 suszonych śliwek
35 g rodzynek
3 goździki
2 liście laurowe
olej (około 1 szklanki)
1 łyżeczka pieprzu
1/2-1 łyżeczki soli (według smaku)
 trochę mleka do wymoczenia śledzi


marynata
1 szkl wody
50g octu (1/4 szklanki)
łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Śledzie moczymy w wodzie z mlekiem, najlepiej przez całą noc.
Kolejnym krokiem jest wykonanie marynaty: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 5 minut.
Śledzie odsączamy z mleka i wkładamy do marynaty. Zostawiamy tak je na przynajmniej 8 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z marynaty i kroimy w plastry (4-5 na płat).

Cebulę kroimy w paski i dusimy na oleju razem z goździkami, majerankiem i zielem angielskim. Dodajemy skruszone iście laurowe i dusimy aż cebula stanie się szklista, lekko ciemniejsza i miękka.
Wtedy dorzucamy  śliwkę pociętą w paseczki i rodzynki wcześniej zaparzone przegotowaną wodą.
Całkowity czas duszenia powinien zamknąć się w 10 minutach. W tym czasie należy często mieszać cebulę by się nie przypaliła.
Ogórki kroimy w kostkę i wraz z koncentratem i resztą oleju dodajemy do cebuli. Całość jeszcze chwilę gotujemy- smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem wg własnego gustu smakowego.
Teraz przyszedł czas na przekładanie śledzi. Na dno słoika wkładamy 2 łyżki cebuli, warstwę śledzi, znów cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula. Całość można jeszcze zalać olejem, tak by nic ponad niego nie wystawało, nie więcej.
Gotowe śledzie należy odstawić do lodówki na minimum 3, a najlepiej 5 dni aby składniki przeniknęły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz