środa, 30 grudnia 2015

śledzie w sosie musztardowym



Przepis pochodzi z tej strony

500g śledzi w occie
100g musztardy francuskiej
50 g musztardy sarepskiej
4 łyżki jogurtu greckiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka cukru
sól i pieprz do smaku

Sos: Cebulę kroimy w kostkę i zaparzamy wodą by nie była twarda. Musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i oliwą. Do mieszanki dodajemy cebulę. Całość doprawiamy sola i pieprzem.
Śledzie kroimy w dużą kostkę (każdy płat na 4-5 kawałków) i mieszamy z sosem.
Teraz pozostaje wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Potrawa zachowuje świeżość przez 7 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz