środa, 26 sierpnia 2015
ciasto bananowe z nutellą
Przepis podpatrzyłam na tej stronie, a z niej dotarłam na następną i następną i następną, aż trafiłam chyba na oryginał tu ;)
Ciasto jest bardzo smaczne, dla mnie babkowate ale wilgotne. Wilgotność utrzymuje się dość długo, nawet po 4 dniach ciasto jest mięciutkie i pulchniutkie.
2 szklanki mąki (to ok. 300 g mąki)
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
3-4 banany(zależy od wielkości)
1 łyżeczka wanilii
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki Nutelli (należy ją wcześniej podgrzać, by była płynna)
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, do której dodajemy jajka i na koniec mleko- wtedy ucieramy do połączenia się składników, nie dłużej.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy razem z sodą, solą i mąką. Całość mieszamy na jednolitą gładką masę.
Nutellę podgrzewamy w mikrofali-ok 30sek, tak aby zrobiła się lekko płynna i nadawała do wymieszania z ciastem..
1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niej nutellę.
Na blachę wyłożoną papierem wylewamy białe ciasto a na wierzch te z nutellą. Następnie widelcem mieszamy obie masy- nie za długo, tyle by masy wyglądały jak zebra.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto warto zostawić w foremce do ostygnięcia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz