poniedziałek, 31 sierpnia 2015

tort egipski



Przepis krąży po Internecie od kilku lat, ciężko znaleźć autora, podobno jest nim niejaka Palachinka, jednakże nie znalazłam jej wpisu. 
 Przepis na tortownicę o 26 cm średnicy

Ciasto składa się z 3 placków, każdy zrobiony z:
3 białek
3 łyżek cukru
3/4 łyżki mąki
60 g mielonych orzechów laskowych
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Do ubitych białek dodajemy mąkę i orzechy ostrożnie mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy 25 minut w  temp. 170°C.

Krem budyniowy:
10 żółtek
10 łyżek cukru
11 łyżeczek mąki pszennej
1 duży cukier waniliowy
340 ml mleka
170 g masła
Żółtka  z cukrem, cukrem waniliowym ucieramy do białości, dodajemy mąkę i mleko- miksujemy na gładka masę, by nie było grudek następnie gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem ubijakami do białek i stopniowo dodajemy masę budyniową.
karmel 
200 g cukru
odrobina wody 
masa śmietankowa:
1,5 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru
120 g  posiekanych orzechów laskowych
 

Na karmel- cukier rozpuszczamy w garnuszku z niewielką ilością wody,następnie gotujemy aż zrobi się karmel- tzn masa zacznie gęstnieć, gdy podniesiemy łyżkę, będzie wolno spływała. W czasie karmelizowania uważamy by nie przypalić cukru, dlatego ciągle mieszamy. Uwaga- karmelizowany cukier jest baaardzo gorący i mocno 'strzela' gdy próbujemy przechylić garnek, niemniej musimy go przelać na papier do pieczenia, cienko rozsmarować i pozostawić do przestygnięcia. Ostudzony kruszymy na drobne kawałki.


masa śmietankowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy z dwiema łyżkami cukru. Ubita śmietana nie wypływa z miski. Należy jednak uważać by nie ubijać zbyt długo, bo powstanie nam masło- oddzieli się tłuszcz ze śmietany od serwatki.
Do ubitej śmietany dodajemy posiekane orzechy, które wcześniej należy lekko uprażyć na patelni. Na koniec dodajemy pokruszony karmel.
I gotowe, przechodzimy do przekładania placków.
Kładziemy pierwszy placek na paterze, na niego 1/3 masy budyniowej a na nią połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim plackiem i to samo- masa budyniowa+ śmietanowa i trzeci placek. Na niego ląduje już tylko masa budyniowa.
Całość dekorujemy orzeszkami lub wedle upodobania. Schładzamy. Najlepszy po kilku godzinach, jak warstwy przesiąkną swoim smakiem.


1 komentarz: