przepis z tego bloga
50 g wiórków kokosowych
100 g rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i ucieramy na piasek. Formę,
której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wykładamy masą
ciasteczkową. Boki formy również.
Masa serowa
250 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 puszki (200 ml) śmietanki kokosowej lub gęstej części mleka kokosowego
puszka ananasa (nie używamy świeżego ananasa)
6 jajek
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Ananasy odsączamy i blendujemy. Twaróg mieszamy z mascarpone i mączką ziemniaczaną.
Mieszając dodajemy skondensowane mleko w ilości 1 1/2 szklanki, bo reszta zostaje na polewę.
Następnie dodajemy po 1 jajku nieustannie mieszając. Na
koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus z ananasa bez puszczonego przez niego soku. Całość miksujemy do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i polewamy polewą, czyli skondensowanym mlekiem.
Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńDo tego jeszcze drink w rękę.. :)
OdpowiedzUsuńTakiego sernika jeszcze nie jadłam! :)