wtorek, 18 sierpnia 2015

sernik Pina Colada



przepis z  tego bloga

3 paczki herbatników petit beurre
50 g wiórków kokosowych
100 g rozpuszczonego masła


Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i ucieramy na piasek. Formę, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wykładamy masą ciasteczkową. Boki formy również.


Masa serowa
1 kg mielonego twarogu
250 g mascarpone
1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
1/2 puszki (200 ml) śmietanki kokosowej lub gęstej części mleka kokosowego
puszka ananasa (nie używamy świeżego ananasa)
6 jajek
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

 
 

Ananasy odsączamy i blendujemy. Twaróg mieszamy z mascarpone i mączką ziemniaczaną.
Mieszając dodajemy skondensowane mleko w ilości 1 1/2 szklanki, bo reszta zostaje na polewę.
 Następnie dodajemy po 1 jajku nieustannie mieszając. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus z ananasa bez puszczonego przez niego soku. Całość  miksujemy  do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i polewamy polewą, czyli skondensowanym mlekiem.

2 komentarze: