sobota, 9 sierpnia 2014

zupa pomidorowo-kokosowa




inspirowane blogiem smaczne-zdrowe.
Wspaniała, delikatna w smaku a zarazem bardzo aromatyczna- po prostu palce lizać:)

1,5 kg świeżych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia do ozdoby
2 łyzki oliwy
1/2 litra bulionu
75g twardego sera koziego (typu  uniekaas goat cheese )
2 garście makaronu
1/4 łyżeczki soli


Pomidory zmiksować z solą i gotować chwilę, by nadmiar wody odparował (można użyć gotowego domowego przecieru pomidorowego zrobionego wg. tego przepisu). Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie by zyskała delikatny złoty kolor. Podsmażona cebulę i czosnek zalać bulionem i gotować do miękkości- ok 10 minut. W tym czasie pokroić ser w drobną kosteczkę lub plasterki i dodać do bulionu. Gotować aż się rozpuści ( trzeba co jakiś czas mieszać, by nie przywierało), dodać makaron- gotować aż zmięknie, wtedy dodać przecier pomidorowy, bazylię i mleko kokosowe. Znowu zagotować  i gotowe:)
Przyozdobić bazylią. Podawać ciepłą.

Ser kozi można zastąpić innym szlachetnym serem- nie polecam serów typu morski, edamski czy tez produktów seropodobnych.

3 komentarze:

  1. Czy ten ser kozi można zastąpić innym , jakim ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ten ser kozi można zastąpić innym , jakim ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero zauważyłam komentarz (upss..). Nigdy nie zastępowałam go innym, taki kupuję w pobliskim sklepie, ale gdybym miała zamienić, to zdecydowanie na jakiś kozi,lub inny twardy, długo dojrzewający, zwykłe sery typu gouda, morski nie nadają się.

    OdpowiedzUsuń