sobota, 9 sierpnia 2014

krem kawowo-kardamonowy a'la brulee



 (przepis pochodzi z kuchni+)

500ml śmietany 36%
4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
1 laska wanilii
4 łyżki kawy ziarnistej zmielonej ( ja dodałam 3 rozpuszczalnej)
6 ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka zmielonego
6 żółtek
1 łyżka brązowego cukru do posypania


Zagotować śmietanę z cukrem  i cukrem waniliowym. Wyjąć wanilię , ziarna z powrotem dodać do śmietany, łącznie z kawa i kardamonem. Wszystko gotować ok 1 minuty, po czym odcedzić kawę.
Płyn lekko przestudzić, po czym powoli dodawać do żółtek (tak by nie zważyć żółtek)- zahartować. Gotowy krem wlać do kokilek, kokilki zanurzyć w wodzie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni- piec 45 min. Gotowy, jeszcze gorący posypać brązowym cukrem i przyozdobić. Pozostawić do ostygnięcia.

1 komentarz:

  1. Kawa z kardamonem w cudownie delikatnym, kremowym deserze... To musiało smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń