sobota, 9 sierpnia 2014
krem kawowo-kardamonowy a'la brulee
(przepis pochodzi z kuchni+)
500ml śmietany 36%
4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
1 laska wanilii
4 łyżki kawy ziarnistej zmielonej ( ja dodałam 3 rozpuszczalnej)
6 ziaren kardamonu lub 1 łyżeczka zmielonego
6 żółtek
1 łyżka brązowego cukru do posypania
Zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Wyjąć wanilię , ziarna z powrotem dodać do śmietany, łącznie z kawa i kardamonem. Wszystko gotować ok 1 minuty, po czym odcedzić kawę.
Płyn lekko przestudzić, po czym powoli dodawać do żółtek (tak by nie zważyć żółtek)- zahartować. Gotowy krem wlać do kokilek, kokilki zanurzyć w wodzie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni- piec 45 min. Gotowy, jeszcze gorący posypać brązowym cukrem i przyozdobić. Pozostawić do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kawa z kardamonem w cudownie delikatnym, kremowym deserze... To musiało smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń