3 kg małych ogórków gruntowych
1 łyżka ziaren gorczycy
2-3 całe kopry
4 ząbki czosnku
10cm chrzanu
2 liście wiśni lub lauru
solanka:
2 łyżki soli na 1 litr wody
Jak przygotować solankę: Na każdy litr wody wsypać 2 łyżki soli- zagotować, przestudzić i zalać ogórki:)
W dużym słoju lub naczyniu glinianym ułożyć na dno koper i ciasno układać ogórki przekładając pozostałymi składnikami (czosnkiem , gorczycą, chrzanem i liśćmi) Ciasno ułożone ogórki, zalać przestudzoną zalewą (nie musi być zimna- ma być ciepła ale nie gorąca) , docisnąć wyparzonym kamieniem i odstawić w słoneczne miejsce na kilka dni. W zasadzie po 3-4 dniach mamy już pierwsze małosolne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz