(przepis znaleziony kiedyś w Internecie)
1 kg mięsa gulaszowego
1 duża marchew
1 mały seler
2 papryki
1 natka pietruszki
1 łyżeczka ipek biber
2 grzybki suszone
3 ogórki kiszone
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
pół łyżeczki chilli
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w niedużą kostkę, doprawić do smaku połową łyżeczki chilli
i łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażyć na patelni na 2 łyżeczkach
smalcu. Pietruszkę, selera i marchew pokroić w cienkie paseczki lub małe kawałki. Kiedy mięso lekko się
zarumieni, na patelnię wrzucić włoszczyznę. Zalać 1 szklanką wywaru mięsnego lub wodą i
dusić na średnim ogniu przez 10 minut.
W między czasie pokroić grzyby , papryki w cienkie
słupki, cebulę i paprykę chilli w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć
przez praskę. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i delikatnie
podsmażyć chilli, cebulę i czosnek.
Mięso i włoszczyznę przełożyć do dużego garnka. Dodać mieszankę grzybów i
warzyw. Zalać wodą wymieszaną z ketchupem i koncentratem
pomidorowym. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i
drobno pokrojone ogórki kiszone oraz ziemniaki. Dusić na małym ogniu
przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz