sobota, 23 listopada 2013

zupa bogracz

(przepis znaleziony kiedyś w Internecie)

1 kg mięsa gulaszowego
1 duża marchew
1 mały seler
2 papryki
1 natka pietruszki
1 łyżeczka ipek biber
2 grzybki suszone
3 ogórki kiszone
3 ziemniaki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
1 łyżka ketchupu
pół łyżeczki chilli
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku




Mięso pokroić w niedużą kostkę, doprawić do smaku połową łyżeczki chilli i łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażyć na patelni na 2 łyżeczkach smalcu. Pietruszkę, selera i marchew pokroić w cienkie paseczki lub małe kawałki. Kiedy mięso lekko się zarumieni, na patelnię wrzucić włoszczyznę. Zalać 1 szklanką wywaru mięsnego lub wodą i dusić na średnim ogniu przez 10 minut.

W między czasie pokroić grzyby , papryki w cienkie słupki, cebulę i paprykę chilli w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i delikatnie podsmażyć  chilli, cebulę i czosnek.

Mięso i włoszczyznę przełożyć do dużego garnka. Dodać mieszankę grzybów i warzyw. Zalać  wodą wymieszaną z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i drobno pokrojone ogórki kiszone oraz ziemniaki. Dusić na małym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz