1kg wątroby wieprzowej
30 dag schabu
8-10 cebul
500g smalcu
3-4 łyżeczki soli
Wątrobę
pokroić na drobne kawałki (ok 2cm x 2cm), schab jeszcze drobniej (na
szpyrki). Cebulę pokroić w talarki. W brytfannie rozpuścić smalec,
wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć w tłuszczu aż się zeszkli i lekko
zrumieni (będzie delikatnie złota), dodać schab. Gdy schab i cebula będą
gotowe- wrzucić wątrobę. Trzymać na ogniu maksymalnie 5 minut (wątroba zacznie się ścinać).
Wyłączyć i posolić
(dość sporo- smalec potrzebuje soli). Pozostawić do ostygnięcia.
Ważne: wątróbki nie solimy bo zrobi się twarda. Gdy posolimy potrawę na koniec, sól przeniknie do wątróbki.
Podawać na ciepło z chlebem lub na zimno, gdy smalec zastygnie- smarować chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz