sobota, 9 listopada 2013

wątroba wieprzowa do chleba i na chleb


1kg wątroby wieprzowej
30 dag schabu
8-10 cebul
500g smalcu
3-4 łyżeczki soli

Wątrobę pokroić na drobne kawałki (ok 2cm x 2cm),  schab jeszcze drobniej (na szpyrki). Cebulę pokroić w talarki. W brytfannie rozpuścić smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć w tłuszczu aż się zeszkli i lekko zrumieni (będzie delikatnie złota), dodać schab. Gdy schab i cebula będą gotowe- wrzucić wątrobę. Trzymać na ogniu maksymalnie 5 minut (wątroba zacznie się ścinać).

 Wyłączyć i posolić (dość sporo- smalec potrzebuje soli). Pozostawić do ostygnięcia.
Ważne: wątróbki nie solimy  bo zrobi się twarda. Gdy posolimy potrawę na koniec, sól przeniknie do wątróbki.

Podawać na ciepło z chlebem lub na zimno, gdy smalec zastygnie- smarować chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz