niedziela, 29 grudnia 2013
lebkuchen -pierniczki
czyli pierniczki po niemiecku
Przepis rewelacyjny, na pewno będę do niego wracała w każde święta. Pierniczki są mięciutkie z pikantną nutą i aromatem migdału. Po prostu genialne.
przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
250 g mąki pszennej
85g mielonych migdałów
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
200 ml płynnego miodu
85 g masła
skórka otarta z jednej cytryny lub jak kto woli sok z niej
Miód i masło podgrzać aby się rozpuściły i połączyły. Przyprawy zmielić (chyba że posiadamy wszystkie zmielone) razem ze skórką cytryny i połączyć z płynnym masłem z miodem oraz mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy lekko zgęstnieje. Gdy ostygnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce lekko je spłaszczając. Pieczemy maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni uważając by się zbytnio nie spiekły (jaśniejsze są smaczniejsze).
Upieczone polewamy lukrem.
lukier:
cukier puder i odrobina przegotowanej wody
Masa lukrowa powinna być dość gęsta- aby ciężko spływała z łyżki ale jednocześnie by dała się rozsmarować na ciasteczkach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz