wtorek, 10 września 2013

placek jabłkowy



 (przepis z Kuchni Polskiej)

30dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag twarogu
5 łyżek oleju
6 żółtek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki masła
20 dag cukru pudru
cukier waniliowy
1 kg jabłek
bułka tarta do formy

Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać do niej olej i twaróg nie zaprzestając ucierania. Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wyłożyć na tortownicę. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyłożyć na wierzch ciasta. Lekko je dognieść, następnie posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Uwagi: Jabłka można zastąpić śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz