środa, 11 września 2013
paneer
6 litrów mleka
14 łyżek soku z cytryny
Mleko zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać go aż całe mleko zetnie się (oddzieli się twaróg od serwatki)- już nie gotujemy.
Kolejny krok to oddzielenie twarogu- przelać ciecz przez sito, to co zostanie na sicie (twaróg) wyłożyć na gazę (lub pieluchę), związać jej rogi i odwiesić na 2 godziny aby odsączyła się pozostała serwatka. Następnie ułożyć do góry dnem talerzyk na dnie miseczki, a odsączony ser docisnąć czymś ciężkim- trzymać tak przez kolejne 2-3 godziny. Po tym czasie mamy gotowy paneer, który można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Ser doskonale nadaje się tego szpinaku.
Z proporcji wychodzi dość spora ilość sera( ok 1,5kg). Na zdjęciu podwójna porcja na talerzu obiadowym.
Ciekawostka: Ser jest delikatny, słodkawy w smaku mimo użycia cytryny, bo zrobiony ze świeżego mleka:) Polski twaróg robiony jest z zsiadłego mleka, stąd jego kwaskowaty posmak.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takie sery,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń