niedziela, 7 kwietnia 2013

Palak paner- szpinak po indyjsku




200g świeżego szpinaku
100 g sera paneer ( można zrobić go samemu w domu, jest to rodzaj twarogu w kostce)
1cebula
1 cm startego imbiru,
2 ząbki czosnku
6 łyżek masła
Garam masala do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
chili w proszku do smaku (szczypta )
1/2łyżeczki kuminu zmielonego
Sól do smaku (ok 1/2-1 łyżeczki)

 Szpinak umyć, obgotować w osolonej wodzie (ok 4 min). Masło rozpuścić, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę. Teraz dodać pokrojoną cebulę i smażyć do złotego koloru. Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem chili, następnie  pokrojony szpinak i trochę wody- gotować 4-5 minut.
Paneer pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor ( uwaga, wkładamy na gorący tłuszcz!). Dodać go do szpinaku.
Przed podaniem rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy do niej chili. Uwaga- nie dopuszczamy do smażenia. Od razu polewamy szpinak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz