piątek, 8 maja 2015
sernik a'la pudding drezdeński
przepis z tego blogu.
ciasto kruche:
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.
Masa serowa:
2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
1kg zmielonego twarogu
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę zachowując kolejność dodawania składników taką, jaka jest na powyższej liście. Miksujemy aż uzyskamy pulchna masę.
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli
Na mleku gotujemy budyń. Pozostawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy zimny budyń; dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepić pokruszonym ciastem. Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st C.
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
lukier
cukier puder
woda -kilka kropel
Do cukru pudru dodajemy stopniowo wodę i ucieramy na elastyczną białą masę. Uwaga! Bardzo łatwo przesadzić z wodą, wtedy polewa będzie zbyt rzadka.
Ciasto jest delikatne i puszyste- rozpływa się w ustach .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń