środa, 6 maja 2015
kubanka
Nie jestem miłośnikiem ciast kremowych, wolę serniki, babki, jabłeczniki, ale to było niczego sobie. Przepis znalazłam tu.
Byłam na Kubie i mam do tego kraju sentyment.. eh, ten klimat... Zainspirowana nazwą ciasta przystąpiłam do działania- nie żałuję.
biszkopt:
70 gram cukru
ok. 130 gram mąki pszennej
3 łyżki kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt studzimy.
masa z nutellą:
200 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3łyżki cukru
Przygotowujemy budyń- a więc: 1/4 szklanki mleka odlewamy. Resztę wstawiamy by sie zagotowało. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, cukier i mąki- składniki muszą tworzyć gładką masę, najłatwiej zblendować. Tak przygotowana masę wlewamy do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy mieszając jakieś 1-2 minuty aby maka się przegotowała / by nie było czuć jej smaku w budyniu/. Po ugotowaniu budyń studzimy.
Masło ucieramy na gładka masę, do której stopniowo dodajemy nutellę i budyń. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy
Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan - fixy
około 200g powideł śliwkowych
herbatniki typu petitki około 32 sztuki
1/2 szklanki naparu kawy
2-3 łyżki rumu
do dekoracji- wiórki czekolady i kakao
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy.
A teraz układamy warstwy:
Ostudzony biszkopt skrapiamy kawą z rumem.
Na biszkopt kładziemy masę budyniową.
Na masę układamy herbatniki.
Herbatniki smarujemy powidłami śliwkowymi.
Powidła przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę
Całość posypujemy kakao i wiórkami czekolady.
Można przyozdobić listkami świeżej mięty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz