sobota, 2 maja 2015
sernik cytrynowy
Mistrzostwo świata- idealny, delikatny, puszysty sernik. W dodatku bardzo prosty.
Przepis pochodzi z tego bloga.
Składniki :
- 1kg zmielonego twarogu
- 8 jaj
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 duży cukier waniliowy
- 200 g masła roślinnego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- herbatniki
-2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Masło miksujemy z cukrem, miksując dodajemy po żółtku. Do utartej masy dodajemy twaróg, budyń, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i BARDZO delikatnie łączymy z masą serową.
Herbatniki rozdrabniamy na proszek (blenderem lub Thermomixem) i dodajemy masło. Uzyskana masę wykładamy ma blaszkę. Na herbatniki wylewamy masę serową. Całość pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Ostudzone polewamy lukrem wykonanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń