czwartek, 18 stycznia 2018
blok waniliowy
Dziś coś rodem z PRL-u, coś co było spełnieniem marzeń każdego dziecka o słodyczach w czasach, gdy było ich brak. Coś co zaspokajało głód słodkości. Coś, co robi się szybko i nigdy się nie nudzi. Coś idealnego na niespodziewaną wizytę, co się nie psuje, a przede wszystkim nie wymaga specjalnych umiejętności i przeżywa swój renesans w czasach, gdy z każdej półki sklepowej patrzą na nas masy przeróżnych czekolad, batonów i wafelków, którym jednak daleko do swojskiej czekolady;)
450g mleka w proszku
200g ulubionych herbatników
1,5 szklanki.cukru
250g masła
32g (duży) cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
Herbatniki łamiemy na małe kawałki. Mleko, cukier ,cukier waniliowy, masło gotujemy do rozpuszczenia się składników- do gorącej masy dodajemy mleko w proszku i staramy się dokładnie wymieszać (ja robię to mikserem)-chcemy przecież uzyskać gładką masę. Na końcu dodajemy herbatniki. Całość mieszamy jeszcze chwilę aby równomiernie rozprowadzić herbatniki w masie. Kto lubi dodatki, może dodać bakalie- suszoną żurawinę lub rodzynki. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy do lodówki lub wynosimy do chłodnego pomieszczenie do całkowitego schłodzenia masy. Ja pozostawiam na dobę.
Smacznego
Uwagi
1. Do bloku można dodać kakao, wtedy otrzymamy pyszny blok czekoladowy.
2. W bloku czekoladowym super smakują orzechy laskowe i migdały, z tym że trzeba je podpiec w piekarniku aby wydzielały aromat i stały się miększe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz