sobota, 6 stycznia 2018
ciasto wiśniowo- kawowe
Kolejne ciasto z serii łatwe i szybkie, tym razem dla miłośników małej czarnej:)
przepis autorski
składniki na ciasto:
2 szkl mąki
1 szkl. cukru
2/3 szkl. oleju (165 ml)
400g konfitury wiśniowej (można zamienić na dżem ale dobrej jakości)
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
składniki na polewę:
1/4 szklanki soku 100% z wiśni (najlepiej swojski)
70g masła (ok 1/3 kostki)
1 łyżka kakao 100%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Składniki sypkie mieszamy w misce, dodajemy do nich składniki mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do foremki (keksówka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Polewa:
W rondelku podgrzewany sok z cukrem i masłem. Gdy masło stopnieje ,doprowadzamy do zagotowania. Teraz czas na dodanie żelatyny (intensywnie mieszamy by się rozpuściła) i kakao (dalej mieszamy, aby nie było grudek). Polewa zyska połysk i ciekawy smak. Odstawiamy ją na chwilę, aby zaczęła gęstnieć uważając by nie zgęstniała nam całkowicie w rondelku. Polewamy gęstniejącą, jeszcze ciepłą (ale nie gorącą!!!) na przestudzonym cieście.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz