środa, 15 maja 2013

krajanka wiśniowa



Ciasto:
250g margaryny
25 dag cukru
2 cukry waniliowe
6 jajek
 10 łyżek mleka
25 dag mąki
2 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
1 kompot z wiśni (słój 900ml)
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl wody (125ml)

masa śmietanowa:
6 łyżeczek żelatyny
80 dag jogurtu naturalnego
4 torebki cukru waniliowego
60 dag śmietany 36% (500ml)
wiórki czekoladowe do posypania ciasta

Cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem, dodawać jajka, wlać mleko, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piec 45 min w temp 200 stopni. Ostudzone przekroić na pół.

Wiśnie osączyć, sok z wiśni zagotować z cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w  wodzie, dodać do gorącego soku (powstanie kisiel), zagotować ciągle mieszając. Do kisielu dodać wydrylowane wiśnie (zostawić kilka do ozdoby wierzchu), intensywnie wmieszać je i rozprowadzić ciepły kisiel na jednej połowie ciasta, następnie przykryć drugą.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić i lekko przestudzić. Do jogurtu dodać 2 torebki cukru waniliowego, połączyć z żelatyną (ostrożnie, powoli), wstawić do lodówki do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z 2 torebkami cukru waniliowego ( ja osobiście wymieniam go na 4 łyżeczki zwykłego cukru,ponieważ masa z taka ilością cukru waniliowego jest dla mnie zbyt goryczkowata), dodać przestudzony jogurt z żelatyną, masa posmarować ciasto i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Na koniec posypać wiórkami i ozdobić wisienkami.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz