czwartek, 16 maja 2013

chłodnik litewski



inspirowane tym  przepisem

2 ogórki długie
4 buraki czerwone (ugotowane)
1 pęczek botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
1 pęczek koperku
po 1 kubku (ok 400ml): maślanki, jogurtu naturalnego i kefiru
250 ml śmietany 12%
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2-3 łyżki octu winnego

4 jajka ugotowane na twardo

Buraki ugotować do miękkości, obrać i pokroić w drobną kostkę, szczypior, botwinkę posiekać i dodać do buraków. Ogórki także pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Całość posolić i odstawić.

Jajka pokroić w kosteczkę, koper posiekać i odłożyć kilka łyżek do ozdoby. Całość dodać do posolonych warzyw.
Maślankę, jogurt,  kefir i śmietanę wymieszać, dodać cukier i ponownie porządnie wymieszać aby kryształki cukru rozpuściły się. Wtedy dodajemy ocet winny (mieszanka lekko zgęstnieje). Mieszanką zalać warzywa, wymieszać i odstawić na przynajmniej 30 min aby składniki przegryzły się i gotowe.:)

 świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami z  tego przepisu
 (dla mnie najlepsza na drugi dzień)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz