czwartek, 16 maja 2013
chłodnik litewski
inspirowane tym przepisem
2 ogórki długie
4 buraki czerwone (ugotowane)
1 pęczek botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
1 pęczek koperku
po 1 kubku (ok 400ml): maślanki, jogurtu naturalnego i kefiru
250 ml śmietany 12%
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2-3 łyżki octu winnego
4 jajka ugotowane na twardo
Buraki ugotować do miękkości, obrać i pokroić w drobną kostkę, szczypior, botwinkę posiekać i dodać do buraków. Ogórki także pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty. Całość posolić i odstawić.
Jajka pokroić w kosteczkę, koper posiekać i odłożyć kilka łyżek do ozdoby. Całość dodać do posolonych warzyw.
Maślankę, jogurt, kefir i śmietanę wymieszać, dodać cukier i ponownie porządnie wymieszać aby kryształki cukru rozpuściły się. Wtedy dodajemy ocet winny (mieszanka lekko zgęstnieje). Mieszanką zalać warzywa, wymieszać i odstawić na przynajmniej 30 min aby składniki przegryzły się i gotowe.:)
świetnie komponuje się ze smażonymi ziemniakami z tego przepisu
(dla mnie najlepsza na drugi dzień)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz