piątek, 17 maja 2013
sernik caffe latte
oryginalny przepis tu
Składniki:
1kg twarogu sernikowego
250 ml śmietany 30%
170g cukru
1 aromat waniliowy
5 jajek
6 łyżek kaszy manny
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać, następnie podzielić na 3 równe części.
9 łyżeczek cappuccino waniliowego w proszku
2 łyżeczki kakao ciemnego
1 łyżka jasnego kakao
3 łyżki gorącej wody
Pierwszą wlać do wąskiej blaszki, drugą połączyć z cappuccino rozpuszczonym w wodzie i wlać na pierwszą warstwę. Trzecią wymieszać z ciemnym kakao i także wylać na blaszkę. Piec 1h 40 min w temp 150 stopni. Po upieczeniu obsypać jasnym kakao i pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto niezwykle efektowne i ciężkie.
Uwagi:
Na zdjęciu ciasto z większą ilością kakao ciemnego, co nieco się gryzło z delikatnością pozostałych warstw.
Następnym razem będę chciała wymienić kaszę na mąkę ziemniaczaną i ubić białka by uzyskać mniej zwartą i delikatniejszą formę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zachwyciły mnie te kolory :)
OdpowiedzUsuń