sobota, 18 maja 2013

Congri




 na 8 porcji:

250 g czarnej, ewentualnie czerwonej fasoli (można zastąpić 1 puszką)
5 szklanek wody

2 łyżeczki chilli lub 2 szt świeżej
1/2 kg mięsa mielonego
2 łyżki smalcu lub masła jak kto woli
1/2 kg cebuli
1/2 główki czosnku
2-3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki oregano

1/4 łyżeczki kuminu mielonego
500g ryżu
1/2 kg boczku
(jeśli wybieramy boczek świeży to wybieramy 3 łyżeczki soli, jeśli wędzony-2) 

 Fasolę umyć i moczyć w wodzie z 1 łyżeczką( sztuką) chilli przez kilka godzin. (Jeśli wykorzystujemy fasolę z puszki pomijamy ten czas, do zawartości puszki dodajemy 1 łyżeczkę chilli i gotujemy 3 minuty, dodajemy ją wtedy na sam koniec do potrawy). Fasolę gotować w tej samej wodzie do miękkości, następnie odcedzić  ale 3 szklanki wody z fasoli pozostawić do dalszego zużycia.

Mielone smażyć (w razie potrzeby dodać smalec) aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i pozostałe chilli. Czekamy aż cebula się zeszkli i dodajemy połowę soli, kumin i oregano.

Boczek drobno pokroić i smażyć do wytopienia się tłuszczu, wtedy wsypujemy ryż i podsmażamy go. Dodać wodę z fasoli ( tą z puszki tu także) i uzupełnić do 5 szklanek. Gotować do miękkości ( uwaga: nie rozgotować!). Gdy będzie już ugotowany mieszamy z mięsem mielonym i fasolą. Gotowe!

Jest to potrawa, która na Kubie jest bardzo popularna, nie wygląda najlepiej ale to tylko pozory, smak jest zdumiewający.:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz