1kg ugotowanych ziemniaków
10 dag boczku
1/2 pęczka szczypiorku
Ziemniaki ugnieść na jednolita masę. Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć z niego tłuszcz. Dodać pokrojony szczypior, zeszklić go i dodać ziemniaki. Wymieszać ziemniaki z zawartością patelni i smażyć, co chwile przewracając łyżką po kawałku. Tak by ziemniaki tworzyły jednolitą babkę a jednocześnie smażyły się na brązowy kolor. Na koniec, gdy uznamy, że wszystkie ziemniaki przesmażyły się, przytrzymujemy całość dłużej bez przewracania tak, by ziemniaki uzyskały jednolity rumiany kolor. Następnie kładziemy na patelnię talerz i odwracamy. W ten sposób przełożymy ziemniaki na talerz jako jednolity placek. Jest to idealny dodatek do wszelkich chłodników, zup owocowych, zsiadłego mleka czy maślanki. Ja dodatkowo podaję z jajkiem sadzonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz