poniedziałek, 18 marca 2013
jabłecznik ucierany
przepis stąd
ciasto:
6 jajek
1 1/2 szkl cukru
3 szkl mąki pszennej
1 1/2 proszku do pieczenia
1 duży cukier waniliowy
1 1/2 szkl oleju
1 kg jabłek
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Na wylane ciasto poukładać ćwiartki jabłek i posypać kruszonką.
kruszonka:
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
125g margaryny
Mąkę, cukier i margarynę rozetrzeć palcami na drobniutkie grudki, które nie powinny mocno się sklejać ( jeśli się sklejają, oznacza, że dodaliśmy zbyt dużo tłuszczu) i posypać ciasto.
Całość piec 50 minut w temp 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz