sobota, 16 marca 2013

kugiel



1kg ziemniaków
40 dag mięsa mielonego
1 cebula
2 suszone grzybki 

2 ząbki czosnku 
1,5łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki lub w malakserze. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy, następnie miksujemy z grzybkami i gotową masę wraz z solą i pieprzem dodajemy do mięsa. Następnie mieszamy z startymi ziemniakami. Całość wykładamy do natłuszczonego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 - 1,5 h, aż ziemniaki będą miękkie, co zależy od ich wieku i gatunku:)
Porcja jest bardzo syta, spokojnie starczy dla 4-5 osób. 
Można popróbować z innymi ulubionymi przyprawami, np. majeranek czy tymianek, ale najpierw proponuję poznać podstawowy smak.
Do potrawy można dodać także kiełbasę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz