sobota, 5 stycznia 2013

syrop cebulowy


2 cebule
6 łyżek cukru
5 łyżek miodu

Cebulę drobno pokroić. Na dno słoika wsypać 1 łyżkę cukru, następnie 1/2 cebuli, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę miodu, 1/2 cebuli itd az do wyczerpania składników. Kończymy miodem!
Odstawić na 24h, gdy puści sok, zlać go, potem pić  3 razy dziennie po 1 łyżce dorośli, po 1 łyżeczce dzieci. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni.
Syrop wzmacniający, rewelacyjny na  kaszel.

1 komentarz:

  1. Moja mama podawała mi zawsze ten syrop jak byłam mała, tylko że chyba ona nie dawała miodu, tylko sam cukier. Pamiętam też, że na wzmocnienie zimą zawsze też dodawała mi do zupy trochę oleju rzepakowego, ze względu na omega-3, które też wzmacnia organizm. A ja jako dziecko najbardziej z tych domowych sposobów leczenia lubiłam ciepłe mleko z miodem :)

    OdpowiedzUsuń