środa, 2 stycznia 2013

papryka nadziewana





13 papryczek (wąskich ale nie chilli)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mięty
1/2 łyżeczki papryki ipek biber
1 cebula
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
25 dag mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka płatków ryżowych
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia cebuli

Cebulę pokroić w talarki i zrumienić na patelni, następnie rozdrobnić blenderem. Zagotować w rondelku trochę lekko posolonej wody, wsypać do niej kaszkę i płatki, gotować aż pochłonie wodę.
Do mięsa mielonego dodać zagotowaną kaszę z ryżem ( w ilości nie większej niż jest mięsa!), kumin, miętę, sól, pieprz, paprykę i zmieloną cebulę. Całość dobrze wyrobić.
Paprykę umyć, odciąć jej czapeczki i wyciągnąć pestki, następnie nadziać farszem i zakryć czapeczką. Wkładać do garnka (niedużego!). Całość zalać wodą (nie wyżej niż są papryczki) i dusić do miękkości i wyparowania wody (ma zostać 1/4 ilości), wtedy dodać koncentrat i dusić jeszcze 5 minut. W ten sposób mamy ekstra sos i papryczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz