sobota, 22 grudnia 2012
krokiety z pieczarkami
przepis na 14 krokietów
ciasto:
2 szkl wody
2szkl mleka
2/3 łyżeczki soli
4 jajka
3 szkl mąki
tłuszcz do smażenia
farsz:
1kg pieczarek
1/2 dużej cebuli
4 łyżki pietruszki
7 ugotowanych na twardo jaj
3 jaja surowe
1 łyżeczka pieprzu
40g startego żółtego sera
2/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
na panierkę:
6 jajek
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Składniki na ciasto zmiksować i smażyć naleśniki (na niewielkiej ilości tłuszczu!).
Pozostawić do ostygnięcia.
Pieczarki drobno pokroić i poddusić z solą, pieprzem i masłem. Cebulkę drobno pokroić i lekko zrumienić, następnie dodać do pieczarek. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek. Gdy pieczarki ostygną dodać starty ser, pietruszkę- wymieszać. Na koniec surowe jajka dla złączenia masy.
Masę kłaść na naleśniki (ok 1-2 łyżek ), zagiąć boki i zwinąć w rulonik. Ruloniki obtaczać w rozmąconym jajku i w bułce tartej, następnie smażyć w tłuszczu na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Apetyczne krokieciki - to jest to co lubię ;)
OdpowiedzUsuń