poniedziałek, 17 grudnia 2012

ciasto jogurtowo-cytrynowe

 


Przepis na bardzo dużą blachę:

300 g jogurtu naturalnego
2 torebki cukru waniliowego
2 kubki po powyższym jogurcie cukru
3 te same kubki mąki
8 jajek
3/4 powyższego kubka oleju
4 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 2 cytryn

na lukier
1 szkl cukru pudru
sok z 1,5 cytryny

4 całe jajka plus 4 żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jogurt i olej, dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryn- zmniejszamy obroty. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy delikatnie mieszając. Wlewamy do blaszki na 1/2 wysokości. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.
Można z ciasta zrobić babeczki- tyle, ze pieczemy tylko 20 minut.

 Ostudzone ciasto polewamy lukrem.
Lukier: Do cukru pudru wlać sok z cytryny, ucierać do uzyskania gładkiej masy, polać wystudzone ciasto.
Kwaskowaty lukier doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta.




1 komentarz: