2 kg buraków
1kg KWAŚNYCH jabłek
8 cebul
1/2 selera
10 suszonych grzybków
8 ząbków czosnku
Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć lub drobno pokroić. Grzybki zalać zimną wodą, posolić i gotować ok 1/2h. Po tym czasie wyjąć grzybki a do wywaru dodać pokrojony seler i cebulę.
Starte buraki posolić i zalać gorącą wodą (ale uwaga by nie przesadzić z ilością, wody powinno być mniej więcej tyle ile buraków), zagotować. Jabłka obrać, utrzeć na tarce i dodać do buraków z przyprawami. Gdy zawrze- odstawić. Wlać wywar z grzybów i warzyw, wrzucić posiekane grzybki, które wcześniej wyjęliśmy z wywaru. Czosnek drobno posiekać i dodać do zupy. Pozostawić na min 1h aby składniki przeszły sobą. Przed podaniem barszcz przecedzić i doprowadzić do wrzenia. Podawać gorący z pasztecikiem lub krokietem.
Uwaga: Lepiej wlać mniej wody i rozcieńczyć barszcz niż mieć rozcieńczony.
Z podanej porcji wychodzi duży gar warzyw, ale samej esencji nie będzie tak dużo. Trzeba pamiętać że użyte warzywa oddadzą nam swój sok.
Ważne jest by jabłka były jak najbardziej kwaśne, barszczyk będzie wtedy idealny. Od nich tez zależy słodycz barszczu. Kwas z jabłek ma nam zastąpić ocet i równocześnie dać aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz