środa, 14 listopada 2012
Shorba Hamra
przepis z małymi zmianami stąd
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki harrisa
1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
9 świeżych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
2 litry bulionu warzywnego
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżeczki cukru
garść posiekanej kolendry lub pietruszki
1/4 łyżeczki kolendry mielonej
Jogurt
180ml jogurtu naturalnego
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka kolendry mielonej
Cebule poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie z garam masalą i harrisą (do momentu aż się zeszkli. Zalać bulionem, dodać pomidory, soczewicę, cukier, kolendrę i przecier. Gotować ok 20 min. Udekorować jogurtem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
podoba mi się; bardzo lubie takie zupki ;)
OdpowiedzUsuń