sobota, 6 października 2012

Francuska zupa cebulowa na winie

przepis stąd

 


500 g cebuli
2-3 łyżki oliwy lub masła
1 ząbek czosnku
200 ml białego wina lub brendy
ok.900 ml bulionu
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól , pieprz do smaku
jako dodatek: kilka grzanek z serem
do ozdoby troszkę startego sera


Cebulę obrać i pokroić , czosnek  drobno posiekać . Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę i dusić ją na średnim ogniu mieszając  od czasu do czasu przez 30 minut , aż stanie się lekko brązowa, skaramelizowana.  Pod koniec dodać czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać wino , dobrze wszystko zamieszać by ‘odkleić’ skaramelizowaną cebulę od dna garnka, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się  o połowę. Dodać bulion, tymianek i gotować  na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez minimum 30 minut. Doprawić świeżo  pieprzem i  solą (w razie potrzeby).
Zupę wlać do miseczek, można nałożyć grzanki, posypać je serem i zapiec kilka minut w piekarniku , by ser się rozpuścił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz