przepis stąd
500 g cebuli
2-3 łyżki oliwy lub masła
1 ząbek czosnku
200 ml białego wina lub brendy
ok.900 ml bulionu
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól , pieprz do smaku
jako dodatek: kilka grzanek z serem
do ozdoby troszkę startego sera
Cebulę obrać i pokroić , czosnek drobno posiekać . Tłuszcz rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę i dusić ją na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu przez 30 minut , aż stanie się lekko brązowa, skaramelizowana. Pod koniec dodać czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać wino , dobrze wszystko zamieszać by ‘odkleić’ skaramelizowaną cebulę od dna garnka, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać bulion, tymianek i gotować na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez minimum 30 minut. Doprawić świeżo pieprzem i solą (w razie potrzeby).
Zupę wlać do miseczek, można nałożyć grzanki, posypać je serem i zapiec kilka minut w piekarniku , by ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz