środa, 19 września 2012

zupa pomidorowa z ryżem



4l wody
500ml słoik koncentratu pomidorowego (koniecznie domowej roboty)
2 marchewki
2 liście pora
1 korzeń pietruszki
2 liście selera
1/2 szkl ryżu
kawałek kości wieprzowej ( 25cm schabowej lub żeberek)
sól

Wodę z kością i solą gotować do miękkości pozostałego przy niej mięsa, pamiętać o zbieraniu szumu.  Dodać warzywa w całości. (Kość można obrać z mięsa i ponownie wrzucić do zupy by została do końca gotowania, mięso natomiast mieć już rozdrobnione). Gdy warzywa będą półmiękkie, wsypujemy ryż. Gotujemy do momentu ugotowania ryżu. Na koniec dodajemy koncentrat. Gotujemy razem ok 5-10 minut. Teraz trzeba zupę pilnować by nie przypaliła się, a więc co jakiś czas trzeba przemieszać.
Zupa jest bardzo smaczna na drugi dzień, gdy ryż popęka a zupa nabierze naturalnej gęstości.

Podobnie przyrządzamy zupę z makaronem, koniecznie gruba forma :świdry, kokardki( no i mniej soli). Byleby nie przesadzić bo na drugi dzień może okazać się, że mamy makaron z sosem pomidorowym.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz