czwartek, 20 września 2012

carzone



ciasto
1/2 kg mąki krupczatki
50g drożdży (1/2 kostki)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
270ml wody

farsz:
60 dag pieczarek
3-4 cebule
1 główka czosnku
200g koncentratu pomidorowego
30dag sera żółtego
1 łyżka ostrej papryki
sól, pieprz do smaku

Farsz:Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, sola i pieprzem. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pieczarek. Następnie wsypać paprykę i dodać koncentrat pomidorowy. Ser zetrzeć na tarce, wsypać do smażonego farszu, przemieszać i smażyć do chwili aż się rozpuści. Gotowy farsz warto przestudzić i dopiero wtedy nakładać na ciasto , w ten sposób unikniemy zbytniego nawilżenia ciasta. Jeżeli nie mamy takiej możliwości (czas nas goni) to po prostu ostrożnie zwijamy.

Ciasto: zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować, nałożyć farsz na środek. Boki złożyć ku środkowi i zwinąć ciasto.
Piec ok 30-40 minut w temp 180 stopni (aż wierzch ciasta zacznie się rumienić)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz