wtorek, 27 czerwca 2017

nadziewane muszle z sosem serowym



 Danie to krąży w Internecie w różnych wersjach. Dziś przedstawię Wam moją autorską wersję, której smak ubogacę kwaśną śmietaną i niebieskim serem:)
Dla tych, którzy nie przepadają za serami pleśniowymi: zapewniam Was, że smak jest naprawdę warty pokusy, moi goście, przeciwnicy pleśniowych serów, zachwycali się sosem- nie wierzyli że to niebieski ser daje ten przyjemny posmak;)



1 paczka makaronu muszla

500g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego , jak kto woli)
250g mrożonego szpinaku
2 jajka
2 białka
20dag żółtego sera
1 i 1/2 łyżeczki soli
1cebula
6 ząbków czosnku

sos:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki
2 żółtka
ząbek czosnku
250ml kwaśnej śmietany 18%
100g sera typu blue

Makaron gotujemy na al dente  - aby nie był za miękki, by łatwo go nadziać a jednocześnie nie był zbyt twardy. Gotujemy max połowę czasu gotowania.
Szpinak obgotowujemy 2 minuty, następnie dodajemy do mięsa wraz z jajkami, białkiem, startym żółtym serem, solą, bardzo drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, która nadziewamy muszle i układamy w naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej, ciasno.
Sos :
Odlewamy 1/4 szklanki mleka. Czosnek skrobiemy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałego mleka - doprowadzamy do wrzenia. Do odlanego mleka dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę i mąkę- mieszamy na jednolitą masę.
Gdy zawrze mleko w garnku, dorzucamy pokruszony ser typu blue- mieszamy aby się rozpuścił- następnie dodajemy mleko z żółtkami, śmietana i mąką- całość szybko mieszamy. Gdy się zagotuje, polewamy nim ( będzie miał gęstość rzadkiego budyniu) muszle.
Całość wstawiamy do nierozgrzanego piekarnika (aby nie pękło nam naczynie). Nastawiamy temperaturę 180 stopni i gr=dy piekarnik ją osiągnie, pieczemy nasze danie 40 minut, bacząc by nie spiec zbyt mocno góry.


Uwagi: Danie można wykonać również z  twardym serem mozzarella- dla mnie jeszcze bardziej wykwintne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz