poniedziałek, 26 czerwca 2017

platany w sosie czekoladowym z nutą kardamonu i chili



Zacznijmy od tego czym są platany- to warzywa, występujące w Ameryce Południowej, które mają kształt bananów. A smak? Smak zależy od tego w jakim stadium dojrzałości się znajdują. Zielony platan nie nadaje się do jedzenia na surowo, natomiast doskonale sprawdzi się jako zamiennik ziemniaka w zupie. Nawet przypomina go z lekka smakiem:)  Ma w sobie tyle skrobi, że można z niego robić wszelkie dania bezglutenowe i bezmleczne. Zatem z zielonego robimy wszelkie dania : zupy, placki,używamy jako  dodatek zagęszczający do ciast, natomiast z dojrzałego, najlepiej prawie czarnego, wykonujemy słodkie desery. Taki platan przypomina smakiem tradycyjnego banana, rzekłabym prawie taki sam, ale jednak ciut inny, zdecydowanie bardziej wytrzymały w obróbce cieplnej, mniej słodki acz pyszny.
Zielone proponuję jako dodatek do mojej zupy bananowej. Będzie jeszcze bardziej treściwa.
Dziś przedstawię wersje na słodko- polecam:)



przepis autorski
 
3 dojrzałe platany (czerniejące)
3 łyżki masła klarowanego
sok z 1 cytryny
5 ziaren kardamonu
1 łyżka cukru
 szczypta chili (czubeczek łyżeczki)

sos
3 czubate łyżki masła
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
4 ziarna kardamonu
ok 2-3 łyżki mleka w proszku
szczypta chilli
1 łyżeczka kakao 100% (uwielbiam van houten)

Banany obieramy, kroimy na 2 części , zaś każdą część w poprzek. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obłuskany kardamon chilli, sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy i wykładamy banany- smażymy z każdej strony na małym ogniu, aż nabiorą delikatnego złotego koloru. Wykładamy na talerzyk.

W rondelku rozgrzewamy masło z mlekiem, dodajemy cukier , kardamon i chili, mieszamy a gdy masa zawrze, dodajemy po łyżce mleka w proszku i szybko mieszamy, aby nie powstały nam grudki.
Sos powinien być gęsty ale nie twardy, dlatego dodajemy mleko w proszku po łyżce, by nie przesadzić z ilością.:)
Powstały sos dzielimy na 2 części. Pierwszą częścią polewamy platany a do drugiej dodajemy kakao, mieszamy na gładka masę i również wylewamy na platany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz