poniedziałek, 22 września 2014

banany w sosie pomarańczowym


 Z jednego z wydań Kuchni Polskiej  , acz danie niewiele polskie;))


4 banany
1 cytryna
1 pomarańcza
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
imbir mielony
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
10 dag orzechów włoskich

Banany obieramy i kroimy na grube plastry. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (delikatnie by się nie rozpadały). Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Dodajemy sok z pomarańczy (oraz rum opcjonalnie) i chwile w nim podduszamy. Całość przekładamy do naczynia , w którym podamy deser, posypujemy imbirem. Na tej samej patelni prażymy lekko orzechy i wykładamy na wierzch deseru. Podajemy na gorąco.

Uwagi:
 Słodkość zależy od rodzaju owoców, dlatego w razie potrzeby regulujcie ją cukrem. Ja jednak lubię ten słodko kwaśny smak deseru:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz