środa, 27 lutego 2013

gulasz wieprzowy



1 kg mięsa gulaszowego (lub łopatka, karkówka, szynka)
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka piperzu

2 łyżki mąki


Mięso wymieszać z solą, cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć mięso na rumiano, wyjąć z brytfanny (koniecznie brytfanna- mięso ma najkorzystniejszy smak), podsmażyć cebulę i czosnek na złoto i dodać wodę, która pomoże rozpuścić sos, który wytworzył się i przywarł do dna brytfanny. Wrzucić mięso, całość zalać wodą i dusić aż do miękkości ( w zależności od gatunku mięsa będzie to 1-1,5h) na wolnym ogniu.W razie potrzeby dolewamy wody, tylko uwaga- nie przesadzamy. Mięso ma gotować się zanurzone w wodzie, ale od połowy gotowania pozwólmy zagęścić się sosowi.
Pod koniec gotowania: mieszamy 2 łyżki mąki z 1/2 szkl wody na gładką masę, którą hartujemy sosem , po czym wlewamy całość do gulaszu, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Gotowe!;)

uwaga: szynka jest mięsem suchym, przez co tez dłużej będzie się gotowała.
Idealne mięso to takie z odrobiną tłuszczyku, tzw ścinki. Nie należy usuwać tłuszczu ani białych błon, dadzą one smak gulaszowi, no i po duszeniu ich nie znajdziecie;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz