poniedziałek, 14 stycznia 2013

Murzynek




200g margaryna
1/2 szkl wody
2 szkl cukru
3 łyżki kakao ciemnego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 szkl mąki

Margarynę, wodę, cukier i kakao włożyć do rondelka , powoli rozpuszczać aż do zagotowania i pozostawić do przestudzenia. Odlać pół szklanki i odstawić. To będzie nasza polewa.Żółtka oddzielić od białek i dodać do przestudzonej masy. Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Piec 40 min w temp. 180 stopni. Polać pozostawiona polewą.

1 komentarz:

  1. Ile by nie robić tych murzynkow, na durszlaku codziennie przepisow na nie milion a ja i tak klikam, murzynki sa moje ulubione! Twoj wyglada bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń