sobota, 20 września 2014

Gulab Jamun



Przepis zaczerpnięty z tego wpisu, acz zmieniony nieco do  znanej mi receptury. Jest genialny, bardzo polecam:)

ciasto
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki octu
2 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka

Syrop cukrowy
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
4 - 5 ziaren kardamonu
kilka kropli cytryny  ( opcjonalnie)
Kilka nitek szafranu (opcjonalnie)
Olej do smażenia

Mąkę, mleko w proszku sodę i sól mieszamy, następnie dodajemy stopione masło, mleko i ocet. Mleka należy wlać tyle by ciasto było miękkie, lekko gumowe ale zwarte. Wtedy odstawiamy na 20 minut aby nabrało właściwej konsystencji.
W tym czasie przygotowujemy syrop.
Wodę z cukrem gotujemy, dodajemy kardamon. Całość podgrzewać na wolnym ogniu około 5-10 minut nie dopuszczając do karmelizacji cukru. Na koniec dodajemy kilka kropel cytryny, co spowoduje, że syrop nie będzie nam krzepnął gdy ostygnie:)
Wracamy do ciasta.
Ciasto powinno nabrać właściwej konsystencji- już się nie lepi:). Teraz należy podzielić je na około 20 kulek. Jak je zrobić? Najprościej nabierać łyżeczką i kulać między dłońmi aż będą idealnie okrągłe (można zwilżyć dłonie wodą, wtedy ciasto nie będzie przylepiało się do dłoni).

Kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Najlepiej mocno go rozgrzać, po czym zmniejszamy ogień, co zapobiegnie zbyt szybkiemu pieczeniu się. Kuleczki będą opadać na dno garnka a po chwili wypływać. Pieczemy je z obu stron na złoty kolor delikatnie przewracając.
Jeżeli będziemy mieli zbyt duży ogień, pączusie nie zdążą wypiec się, bądź będą pękały.
Upieczone kulki zanurzamy w syropie i zostawiamy na minimum godzinę ( oryginalny przepis mówi nawet o dobie). Czas można wybrać według preferencji- im dłużej leżakują w syropie, tym bardziej słodkie będą kuleczki.
Polecam na niedzielne popołudnie.


Wbrew pozorom deser robi się bardzo szybko:)

1 komentarz:

  1. uwielbiam kuchnię indyjską,gulab jamun w Twoim wydaniu wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń